Land: Island, Norge, Færøerne, Danmark, Tyskland

År: 2021-2023

Salmon processing

Added value processing in the Nordic salmon industry

Projektet havde til formål at undersøge muligheden for at gøre værditilvækst i lakseop-drættet mere gennemførlig i fremtiden.

Der er afholdt en workshop som samlede et netværk af interessenter på tværs af de nordiske lande. Workshoppen om værditilvækst ved forarbejdning af opdrættede fisk i Norden undersøgte muligheder og vurderede gennemførligheden af værditilvækstproduktion i regionen. Workshoppen samlede 45 deltagere fra forskellige sektorer, herunder laksefarme, salg og marketing, udviklere af teknisk udstyr og forarbejdningsudstyr, forskningsgrupper og transport- og fragtvirksomheder.

Projektet har identificeret vigtige positive og negative faktorer, som interessenter i Norden bliver nødt til at tackle for at bevare en konkurrencefordel i lakseopdræt.

De overordnede resultater af projektet viste, at de vigtigste positive faktorer for den nordiske lakseindustri omfatter:
– gunstige opdrætsforhold
– stor efterspørgsel efter højkvalitets, bæredygtigt produceret laks
– minimering af miljøpåvirkningen og forbedret dyrevelfærd
– gennemsigtighed og kontrol over hele produktionsprocessen
– specifikt for Island er adgangen til vedvarende energi en stor styrke
– automatisering og adgang til teknologi
– øget udnyttelse af biprodukter
– potentiale for mærkevarer, værdiskabende produkter og bedre markedssegmentering

De vigtigste negative faktorer omfatter logistik- og holdbarhedsbegrænsninger, ugunstige toldsatser på handel og høje produktionsomkostninger sammenlignet med konkurrenterne.

Store udfordringer, der er identificeret specifikt for Island, er afstanden til større detailkæder og opretholdelse en stabil forsyning af laks. Logistik- og transportomkostninger blev også identificeret som vigtige barrierer for virksomheder, der opererer på Island og Færøerne.

Projektet har udført en SWOTanalyse: https://matis.is/wp-content/uploads/03_23_Nordic-salmon-SWOT-report.pdf

Beskrivelse af projektet findes på hjemmesiden: https://matis.is/skyrsla/nordic-salmon-value-added-processing-in-nordic-aquaculture/

HOVEDPARTNER:
Matís, Sæmundur Elíasson (IS),  saemundur.eliasson@matis.is

ANDRE PARTNERE:

(NO)

(FO)

(DK)

(Tyskland)

Støtte fra AG-Fisk:
DKK 300 000

Scroll to Top