DRONE
Developing a research strategy plan for the observation of natural and human induced changes in the marine environment along the Greenland-Scotland ridge
Land: Island, Grønland, Færøerne, Norge, UK
År: 2023-2025
Hovedformålet med Drone er at samle eksperter fra forskningsinstitutterne, der arbejder langs den grønlandsk-skotske højderyg, sammen med nationale forskningsråd, til at udvikle en koordineret strategisk forskningsindsats i dette havområde. Således at skabe et netværk af eksperter i den nordatlantiske-arktiske grænseflade, som beskæftiger sig med havforskning, national og international forvaltningsindsats, samfundstiltag for bedre sundhed, fremtidige forskningsinvesteringer og videnskabelig udvikling.
Den grønlandsk-skotske højderygs geografiske position er et kerneområde i forhold til effekten af klimaændringer i den arktiske region, da de arktiske og de atlantiske subpolære økosystemer står over for hinanden ved højderyggen. Der er en konstant udveksling af havstrømme og af marine organismer mellem disse to vigtige økosystemer i det nordiske polarområde. Nationerne rundt højderyggen har en afgørende rolle i at bestemme den nødvendige fremtidige forskning, for at forstå oceaniske processer påvirket af klimaændringer og menneskelige aktiviteter. Koordineringsindsatsen i landene langs højderyggen er fragmenteret, ressourcerne er begrænsede og der er et behov for at styrke samarbejde og data/vidensdeling for at kunne møde fremtidens udfordringer relateret til eksempelvis ændring i fordeling af fiskebestande, og andre havrelaterede aktiviteter som turisme. Koordinering, centralisering og deling af data og infrastruktur vil skabe synergi og derved maksimere effektiviteten af indsatser fra forskningsinstitutterne og finansieringsorganerne.
For at nå dette mål er der et presserende behov for at koordinere tiltag og de begrænsede ressourcer, for at undgå unødvendige overlap og for at koordinere forskningsindsatsen.
Projektet vil arbejde med temaer relateret til bæredygtighed, ressourceforvaltning, økosystemfunktion, biodiversitet og klimaændringer. Deling og centralisering af data, deling af udstyr samt autonome observationssystemer vil blive fremhævet, såvel som vidensdeling og videregående uddannelser.
Projektet vil:
- Afholde workshop
- Udvikle en koordineret strategisk havforskningsindsats i havområdet langs den grønlandsk-skotske højderyg
- Resultere i en konsortiedannelse til at ansøge Horizon Europa calls
- Lobby for fremtidige forskningsstrategier inden for nordiske og europæiske fonde
- Resultatet af DRONE vil blive præsenteret og diskuteret på Arctic Circle Assembly i 2023
- Temasession på ICES-konference i 2024
Der er publiceret en artikel fra projektet i Marine Ecology: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/maec.12830
HOVEDPARTNER:
Marine and Freshwater Research Institute of Iceland, Christophe Pampoulie, christophe.s.pampoulie@hafogvatn.is
ANDRE PARTNERE:
Marine and Freshwater Research Institute of Iceland – MFRI (IS)
Matís ohf. (IS)
Icelandic Research Council (IS)
Greenland Institute of National Resources (GL)
Greenland Research Council (GL)
Faroe Marine Research Institute (FO)
Faroe Islands Research Council (FO)
Institute of Marine Research Norway (NO)
Marine Scotland (UK)
Støtte fra AG-Fisk:
DKK 500.000