Ansøg om støtte
Udlysning 2025
Nordisk Ministerråds Fiskerisamarbejde inviterer ansøgninger til projekter om fiskeri og akvakultur indenfor temaerne:
- Beredskab og resiliens
- Økosystembaseret havforvaltning og bestandsgenopretning
- Grøn omstilling
Nordisk Ministerråds fiskerisamarbejde arbejder for at fremme et grønnere, mere konkurrencedygtigt og mere resilient fiskeri og akvakultur i Norden. Vi inviterer forslag til nordiske samarbejdsprojekter, der vedrører Norden, og de kan eventuelt også være i samarbejde med partnere uden for Norden.
Vi ønsker forvaltnings- og forskningsbaserede projekter som bidrager til kundskabsopbygning, kundskabsspredning eller netværksskabelse med væsentlig nordisk nytte og med en ambitiøs kommunikationsstrategi.
Det totale budget for denne 2025 udlysning er 3,83 mio. DKK. Projekter kan ansøge om midler op til 1 mio. DKK. Målet er at støtte mellem 4-6 projekter.
Ansøgningsfrist er d. 3. oktober 2025.
Udlysningen med retningslinjer og detaljer kan findes her https://nordiskfiskerisamarbejde.dk/wp-content/uploads/2025/04/Udlysning-2025.pdf
Ansøgningsmateriale kan findes her https://nordiskfiskerisamarbejde.dk/wp-content/uploads/2025/04/Projektbeskrivelse-skema.docx
Kontakt:
Nordisk Ministerråds Fiskerisamarbejde
AG-Fisk projektkoordinator, Birgitte Jacobsen
bija@nanoq.gl
Projekter, der finansieres med nordiske midler, skal være forankrede i ministerrådets vision. Tre grundlæggende principper skal opfyldes:
- Vision 2030
For det nordiske samarbejde gælder Vision 2030 om, at Norden skal blive verdens mest bæredygtige og integrerede region.
Det betyder, at vi arbejder for:
Et konkurrencedygtigt Norden: Sammen vil vi fremme grøn vækst i Norden på baggrund af viden, innovation, mobilitet og digital integration.
Et grønt Norden: Sammen vil vi fremme en grøn omstilling af vores samfund og arbejde for CO2-neutralitet og en bæredygtig, cirkulær og biobaseret økonomi.
Et socialt bæredygtigt Norden: Sammen vil vi fremme en inkluderende, ligestillet og sammenhængende region med fælles værdier samt styrket kulturliv og velfærd.
- Mindst tre nordiske lande
Alle projekter skal involvere minimum tre af følgende lande: Sverige, Danmark, Norge, Island, Finland, Færøerne, Grønland eller Åland. I stedet for et af de nordiske lande kan der indgå mindst ét land uden for Norden.
Med involvering menes deltagelse i styring eller gennemførelse af projektet. Når en samnordisk institution gennemfører projektet, kan der afviges fra denne regel.
Der lægges hovedvægt på nytte for de nordiske lande. Partner institutioner og navne skal anføres ansøgning.
- Nordisk nytte
Projekter skal bidrage med nordisk nytte. Et projekt bidrager med nordisk nytte når:
- det indebærer en merværdi, at indsatsen gennemføres i samarbejde mellem de nordiske lande, og
- resultatet af projektet kommer de nordiske lande til gode.
Projektindhold
Nordisk Ministerråds Fiskerisamarbejde støtter projekter, som bidrager til at opnå Vision 2030 og den til enhver tid gældende strategi.
Projekter som bidrager til kundskabsopbygning, kundskabsspredning eller netværksskabelse prioriteres særligt.
Tematisk skal projekterne dreje sig om fiskeri og akvakultur i Norden, herunder blandt andet forvaltning, økologi og internationale forhold.
Tværsektorielle projekter er velsete, og Fiskerisamarbejdet bidrager gerne til medfinansierede projekter med andre sektorer i Nordisk Ministerråd.
Der er intet principielt til hinder for at yde støtte til projekter, som primært beskæftiger sig med forskning. Ved forskningsprojekter vil den politiske og forvaltningsmæssige relevans altid vurderes. Imens Fiskerisamarbejdet kan støtte innovationsprojekter, så vil projekter som fokuserer på kommerciel produktudvikling typisk ikke ligge indenfor rammen.
Fiskerisamarbejdet kan støtte samarbejde mellem nordiske (og evt. andre internationale) myndigheder.
Deltagere
Der er ingen specifikke krav til hvem kan være projektdeltager eller projektleder. Det kan f.eks. være samnordiske institutioner, myndigheder i de nordiske lande, forskere, erhvervspersoner/firmaer, clusters, EU-partnere, vestnordiske partnere, NGOer mv. Dog skal reglen om tre nordiske lande (alternativt to nordiske lande og et ikke-nordisk land) altid efterfølges.
Finansiering
Typisk ligger projekternes størrelse i størrelsesordenen 200.000 – 800.000 DKK. Der er intet principielt til hinder for hverken større eller mindre finansiering.
Der er principielt intet til hinder for at projektstøtten går til drift og løn. Som udgangspunkt skelnes ikke mellem eks. forskertimer eller andre lønomkostninger. Det centrale punkt vil dog være at vurdere projektets resultater, den politiske relevans, og hvordan disse kan bidrage til de grundlæggende betingelser.
Det er ikke et krav, at projekter har en andel af selvfinansiering eller medfinansiering fra anden side, men det kan være velset.
Der ydes ikke støtte til overheadomkostninger, dvs. udgifter til projektleders institutions administration, kontorleje, regnskabsføring, it-infrastruktur osv.
Ved projekter som drejer sig om myndighedssamarbejde kan Fiskerisamarbejdet yde støtte til omkostninger i forbindelse med deltageres rejser til møder i regi af projektet. Dette gælder ikke ved en eventuel genansøgning for samme projekt; derfor bør denne type projekter overveje at lade det indgå som en del af projektet, at myndighederne selv prioriterer samarbejdet efter projektets udløb.
Læs mere her
Ansøgning skal formuleres på projektformular som kan hentes her og sendes til AG-Fisks projektkoordinator Birgitte Jacobsen bija@nanoq.gl
For hjælp til ansøgning henvend dig gerne til bija@nanoq.gl eller til dit nationale medlem af AG-Fisk.